Allt om lån till möbler och inredning

Låna pengar till att köpa möbler

Vill du låna pengar till att köpa nya möbler? Är du i den sitsen att du vill köpa nya möbler och inredning men inte haft möjlighet att själv spara ihop pengarna som krävs kan det vara intressant att fundera på om du ska välja att ansöka om lån. Det finns idag flera olika typer av lån som kan kännas intressanta när man vill låna till möbler.

Olika typer av lån på den svenska lånemarknaden

Det finns ett flertal olika typer av lån man relativt snabbt och enkelt kan ansöka om på nätet. Lånen som i första hand brukar kännas intressanta när man letar finansiering till möbler och inredning är privatlån och snabblån.

Lån av den här typen erbjuds av ett stort antal långivare på marknaden och kräver ingen säkerhet. Detta betyder i korthet att du kan ansöka och få lånet beviljat utan att du behöver ställa någonting du äger (eller har planer på att köpa) som pant för lånet.

Även om dessa lån har en del gemensamt finns det också mycket som skiljer lånen åt. De kanske främsta skillnaderna mellan privatlån och snabblån är återbetalningstiden och lånebeloppen. Att man väljer en återbetalningstid på ett år eller mer för ett privatlån är idag mycket vanligt, medan ett snabblån nästan alltid ska vara återbetalt redan inom ett par månader. Av denna anledning känns det också logiskt att snabblån ofta är på mindre belopp än privatlån.

Någonting annat som skiljer lånen stort åt är låneräntan. De flesta snabblån som erbjuds på den svenska lånemarknaden är så kallade högkostnadskrediter där de effektiva årsräntorna ligger på 30% eller mer. Effektiva årsräntor på 30% ser man sällan när det är frågan om vanliga privatlån.

Ska jag välja snabblån eller privatlån?

Snabblån brukar vara intressant när man endast behöver ett snabbt och litet tillskott i kassan. Vet du att du redan inom en månad eller två kommer kunna återbetala hela det lånade beloppet kan ett snabblån vara en bra lösning som funkar. Flera långivare som fokuserar på snabblån har dessutom riktigt bra öppettider. Vissa långivare håller öppet till och med under helger (lördagar och söndagar).

Ett privatlån å andra sidan är ofta mer lämpligt för större lånebelopp. Vill du till exempel låna 35000 kr eller mer och är intresserad av en återbetalningstid som sträcker sig över mer än ett par månader så är ett privatlån troligtvis ett klart bättre alternativ än snabblån. Detta eftersom räntan för lånet är förhållandevis låg.

Jämför många olika lån med bara en kreditupplysning

Oavsett om du har planer på att teckna ett billigt privatlån eller ett litet snabblån som kommer in på kontot nästan omgående är det viktigt att först ägna en stund åt att jämföra långivare och deras räntesatser. Det finns nästan alltid en hel del pengar att spara om man ser till att jämföra i stället för att acceptera första bästa erbjudande man får.

Att på egen hand jämföra lån och räntor från ett stort antal långivare är dock ofta betydligt lättare sagt än gjort, mycket på grund av att varje långivare kommer ta en kreditupplysning i samband med att en inkommen låneansökan ska granskas.

Får man flera kreditupplysningar registrerade i sitt namn under en kort tidsperiod finns det stor risk att detta kommer leda till sämre kreditvärdighet. Ett sämre kreditbetyg är någonting man verkligen ska försöka undvika, speciellt när man har planer på att teckna lån. Detta är anledningen till varför så många idag väljer att jämföra lån snabbt och tryggt genom en låneförmedlare.

Väljer du att jämföra lån och räntor genom en låneförmedlare behöver du inte oroa dig över att flera kreditupplysningar skulle bli registrerade i ditt namn eftersom låneförmedlaren ser till att alla långivare som din ansökan skickas ut till får dela på en och samma kreditupplysning.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Går det att ta lån även om man råkar ha en betalningsanmärkning sedan tidigare? Om du har en betalningsanmärkning är det lite svårare att teckna lån, men inte alls omöjligt. Detta är inte någon stor överraskning. En anmärkning i registret är ju trots allt ofta något av ett tecken på att man tidigare inte riktigt tagit ansvar för sin ekonomi.

Har du i dagsläget planer på att ansöka om lån hos någon av de stora, traditionella bankerna i Sverige finns det stor risk att en betalningsanmärkning direkt kommer leda till avslag. De stora bankerna är nämligen sällan intresserade av att bevilja lån till kunder med svag kreditvärdighet.

En betalningsanmärkning behöver dock inte betyda att man också kommer att få ett nej hos långivarna som erbjuder så kallad individuell kreditbedömning. Lite snabbt förklarat betyder detta att om du kan visa att din ekonomiska situation i övrigt är relativt bra finns det ofta goda möjligheter för att få ett lån beviljat trots en äldre betalningsanmärkning i registret.